Välkommen till en mycket intressant kurs om relationen mellan vetenskap och religion! Internationellt är den så kallade vetenskap och religion-dialogen ett mycket vitalt och växande fält som sysselsätter naturvetare, teologer och filosofer och det är på tiden att även den svenska allmänheten får möjlighet att fördjupa sig i dessa spännande frågor!
Under sex kvällar får du först höra en föreläsning på cirka 45 minuter i något centralt område och sedan efter en fikapaus finns möjlighet att ställa frågor och samtala vidare kring ämnet. (Detta kommer vara det huvudsakliga upplägget – men vissa undantag kan ske för att vi ska hinna täcka så mycket som möjligt på kvällarna.)
Det finns möjlighet att delta digitalt, men vi uppmuntrar den som kan att delta på plats. Antalet platser är förstås begränsat – cirka 30 personer kan delta på plats – så det är först till kvarn som gäller.
Kursen är inte en akademiskt poänggivande kurs och kräver inte några specifika förkunskaper förutom ett intresse, en nyfikenhet och en förmåga att ta till sig föreläsningar på engelska (två av kursens sex föreläsningar kommer vara på engelska).
Tanken med kursen är att den ska vara en grundkurs i relationen mellan vetenskap och religion, framförallt kristen tro. Det är vår förhoppning att du också efter kursen ska ha fått mersmak och vilja fördjupa dig mer. Det kan hända att det till våren ges en fortsättningskurs som inte bara fokuserar på naturvetenskap utan mer generellt på intellektuella frågor som är relevanta för kristen tro.
Initiativtagare bakom kursen är Erik Eckerdal (teol. dr. och präst i Svenska kyrkan) som är direktor för Samariterhemmet i Uppsala, Martin Sahlén som är docent i astronomi och forskare, samt Christoffer Skogholt som är doktorand i religionsfilosofi. Kursen ges i samarbete med Samariterhemmet.
Vi har erhållit ett stöd på 30 000 kr från Uppsala stifts fond för undervisning för att utveckla kursen.